Ugrás a tartalomra

2023-06-03 19:00 Nemzeti Táncszínház Nagyterem

Koncertvizsga

Magyar Táncművészeti Egyetem

2023-06-03 19:30 Nemzeti Táncszínház Kisterem

Táncoló filmkockák

Lakatos János

2023-06-04 17:00 Nemzeti Táncszínház Kisterem

Indiai tánckörkép

Sivasakti Kalánanda Táncszínház

Stars of New York City Ballet

Stars of New York City Ballet

Soloists and Principals of the New York City Ballet

Nemzeti Táncszínház Nagyterem / 2020. március 11. 19:00

Műfajbalett

Felvonások száma2

Időtartam100

Bizonyára senki nem szeretne elszalasztani egy, az életben csak ritkán adódó lehetőséget, hogy napjaink leghíresebb táncosait láthassa olyan művekben, amelyeket a legnevesebb koreográfusok készítettek, köztük George Balanchine, Christopher Wheeldon, Jerome Robbins és Johan Kobborg. A New York City Ballet (NYCB) vezető táncosa, Daniel Ulbricht, a NYCB igazi csillagaival együtt lép fel.

George Balanchine – (1904-1983) orosz születésű grúz-amerikai balett-koreográfus, aki a 20. század egyik legbefolyásosabb koreográfusa volt. Az amerikai balett atyjaként is ismert művész a New York City Ballet egyik megalapítója volt, és több mint 35 éven át maradt a művészeti igazgatója. Nehéz lenne nélküle elképzelni a balett világát. Élete során „Mr. B” 465 művet alkotott. Balanchine kibővítette a klasszikus balett hagyományait. Koreográfiája a mai napig változatlan maradt, és az Amerikai Balettiskola továbbra is az ő tanítási technikáját használja.

 

Jerome Robbins (1918 –1998) amerikai koreográfus, rendező, táncos és színházi producer, aki a klasszikus balettben, a színpadon, a filmiparban és a televíziónál is dolgozott. Számos színpadi produkciója közül a legismertebbek az „A városban”, a „Peter Pan”, a „West Side Story” és a „Hegedűs a háztetőn”. 1972-ben lett a NYCB balettmestere, és a következő évtizedben szinte kizárólag klasszikus tánccal foglalkozott. Ötször nyerte el a Tony-díjat, kétszer az Oscart, és megkapta a Kennedy Center of Honours életműdíjat is.

 

Christopher Wheeldon (1973- ) a nemzetközi kortárs és neoklasszikus balett angol koreográfusa.A Prix de Lausanne versenyen aranyérmet nyert. 1993-ban kezdett táncolni a NYCB-nél. Koreográfiai munkát 1997-óta végez a társulat számára, de táncosként is folytatja karrierjét. 2001-ben a NYCB rezidens koreográfusa és első rezidens művésze lett. Tehetséges koreográfusként gyorsan hírnévre tett szert, és több kiváló balett-társulat rendelt tőle táncokat, mint például a San Francisco Ballet, a Balsoj, a Canada National Ballet és a Royal Ballet, London. Mostanáig Wheeldon legalább 45 munkát komponált, köztük több musicalt is, melyek egyike a sikeres Egy amerikai Párizsban.

 

Johan Kobborg (1972- ) dán balett-táncos, koreográfus,rendező és vizuális művész. Leginkább balett-táncosként ismerik, aki a Royal Danish Ballet, és a londoni Royal Ballet vezető táncosa volt, ugyanakkor partnerével, Alina Cojocaruval együtt számos más társulatnál is szerepelt vendégművészként. 2013 és 2016 között Kobborg a bukaresti Román Nemzeti Balett-társulat művészeti igazgatója volt. Számos díjat és elismerést kapott, többek között megnyerte az Erik Bruhn díjat, a Nureyev Grand Prix-t, a Jackson USA Grand Prix-t, és a La Sylphide produkciós munkájáért az Olivier-díjra jelölték


In The Night
Zene: Frederic Chopin
Koreográfia: Jerome Robbins

Táncolják:
Emilie Gerrity, Teresa Reichlen, Unity Phelan, Alec Knight, Tyler Angle, Jared Angle

Zongorista: Nuno Marques

Az In the Night című előadás a The Robbins Rights Trust engedélyével valósul meg.


Les Lutins
Zene: G. Veniasvsky and A. Bazzini
Koreográfia: Johan Kobborg

Táncolják:
Sebastian Villarini, Daniel Ulbricht, Brittany Pollack

Zongorista: Nuno Marques
Hegedűművész: Rafael Butaru

szünet / intermission

After the Rain
Zene: Arvo Part
Koreográfia: Christopher Wheeldon

Táncolják:
Miriam Miller, Jared Angle

Zongorista: Nuno Marques
Hegedűművész: Rafael Butaru

Diamonds Pas de Deux
Zene: Pyotr I. Tchaikovsky
Koreográfia: George Balanchine

Táncolják:
Teresa Reichlen, Ask la Cour

©The George Balanchine Trust


Who Cares?
Zene: George Gershwin
Zenekari feldolgozás, hangszerelés: Hershy Kay
Koreográfia: George Balanchine

Táncolják:
Megan Fairchild, Brittany Pollack, Unity Phelan, Ask la Cour, Daniel Ulbricht,
Alec Knight, Sebastian Villarini


©The George Balanchine Trust

KIM NKA Millenaris Eisberg