Ugrás a tartalomra

2024-06-24 10:00 Kamaraterem

Ringató napok

Gáll Viktória Emese

2024-06-24 18:00 Terasz

Taste of Swing

Pepita Tánc és Rekreációs Egyesület

2024-06-24 19:00 Előtér

Szentivánéj - Jazz Session

Pepita Tánc és Rekreációs Egyesület

Budapesti bemutató - Concordia

Budapesti bemutató - Concordia

Forte Társulat & DADOR Project

Nagyterem / 2024. május 09. 19:00

Műfajkortárs

Felvonások száma1

Időtartam70

A Forte Társulat és a Dador Project Zenekar Concordia című előadása a barokk zenetörténet olyan klasszikus szerzőinek műveire készülő koreográfia, mint Francesco Cavalli, Tarquinio Merula, Claudio Monteverdi és Giovanni Battista Fontana. Az élő zenekarral és egy énekesnővel kísért táncjátékban, 12 zeneműre, groteszk és lírai kettősök bomlanak ki, Jean Anouilh Euridike című drámájának szenvedélyes dialógusaival ötvözve a tánc, az élő zene és a prózai szöveg szerves egységében.

Concordia, - vagyis a szívek összhangja — előadásban az egyetértés és viszály, csábítás és szerelmi őrület ismétlődő basszusmenetekre felfűzött szerelmi történetekben jelenik meg. Legyen szó strófikus dalról, rondó-szerű refrénről vagy ismétlődő basszusról, a közös zenei, verbális és mozgás nyelv maga az ismétlődés. Az előadás felépítésében felváltva jelenlévő énekes és a hangszeres darabok, valamint a tánc, folyondár-szerűen vezetik a nézőt a sötétségből a fény felé. A produkció az olasz korabarokk legszebb lamentoi köré szerveződik, melyet magyarra panaszként fordíthatunk. A lamento basszus lényege ugyanazon hangjegyek hipnotikus ismételgetésében rejlik, s e makacs visszatérés a fájdalomban, vagy épp az örömben való időzés spirálszerű zenei és koreografikus színpadi képe.

Szereplők: Andrejszki Judit és a Dador Projekt Zenekar, Bari István e.h., Fehér László, Forczek Janka, Földeáki Nóra, Horkay Barnabás, Kondákor Ajsa Panka e.h., Pallag Márton, Widder Kristóf

Rendező-koreográfus: Horváth Csaba

Támogató: VEB2023

KIM NKA Millenaris Eisberg