Ugrás a tartalomra

2024-03-01 10:00 Kamaraterem

Ringató foglalkozás – Vedd ölbe, ringasd, énekelj!

Gáll Viktória Emese

2024-03-01 10:45 Kamaraterem

Ringató foglalkozás – Vedd ölbe, ringasd, énekelj!

Gáll Viktória Emese

2024-03-01 17:00 Nagyterem

Kolozsvári piactéren

Magyar Állami Népi Együttes - Hagyományok Háza

Budapesti bemutató - A teljesség felé

Budapesti bemutató - A teljesség felé

20. Jubileumi előadás

PR-Evolution Debrecen Kortárs Táncegyüttes

Nagyterem / 2023. december 15. 19:00

Műfajkortárs

Felvonások száma1

Időtartam60

A PR-Evolution húsz éves fennállását ünneplő, egyben új nevén PR-Evolution Debrecen Kortárs Táncegyüttes legfrissebb bemutatója Weöres Sándor ihletésében az embernek, a világba vetett porszemnek a lélekállapotát testesíti meg. Azt, ahová tartunk, ami felé törekszünk. A 2023-ban 110 éves évfordulóját betöltő költő szavaival élve:  

„Valahányszor mentesülni tudsz körülményeidtől: határtalan ragyogásként kibontakozik benned a végleges állapot, melyben azonos az élet és halál. A végső ajándék a mozdulatlan tánc, ízen-túli édesség, amely semmivel sem mérhető.”

Emberi mivoltunk lényegi indíttatásaival foglalkozik tehát a táncelőadás. Mert bár egyszerű, egyedi létezők vagyunk, hétköznapi alakok, akik apró-cseprő napi gondjaikkal küszködnek, akik másokkal vitáznak, háborúznak, felőrlődnek a mindennapok kihívásaiban, mégis mindannyian a harmónia időtlen végtelenségére vágyunk.

Az előadás koreográfiája azt közvetíti felénk, hogy egyszer csak eljön a pillanat, amikor megállunk és felnézünk a mobiltelefonunkból, kilátunk a stresszből, a szorongó mindennapokból, a gondok halmozta keresztjeinkből, és körülnézünk, észrevesszük, hogy mi van körülöttünk: rácsodálkozunk az életre, a természetre, rácsodálkozunk az égre, meglátjuk a mindig szikrázó napot, az emberi lét valós iránymutatóit, és meghalljuk ezekben magunkat. Azt, hogy valójában kik is vagyunk akkor, amikor egyszerűen csak lélegzünk. Amikor pusztán létezünk.

Ahogyan az együttes visszatekint az elmúlt húsz évére, az útra, amit bejárt, úgy jár be egy utat ez az előadás is: a táncosok törékeny, tudatlan létezőkként indulnak el az úton, és a nehézségek árán felismerik az élet nagyszerű voltát, a teremtés szárnyat adó csodáját. A bejárt út válik igazán lényegessé, az, hogy mindig, minden helyzetben van választásunk. Az a fontos tehát, hogy hogyan járjuk az utunkat.

TáncművészeK:
Martina Balzamo, Fernando Gabriel Luis, Saioa Poblador Muniain, Rudisch Boglárka, Elisa Paris Turco, Pietro di Salvo, Valerio Zaffalon,
Zene: Nagy Teodóra, Sarchar Ghozat, Gergely Attila, Szirtes Edina Mókus
Jelmez: Valerio Zaffalon, Elise Paris Turco
Dramaturg: Fabacsovics Lili, Sényi Fanni
Video: Nagy Dániel
Koreográfia: Nemes Zsófia


KIM NKA Millenaris Eisberg