2021-10-18 10:00 Nemzeti Táncszínház – Próbaterem

Tükörben

Nemzeti Táncszínház

2021-10-18 15:00 Nemzeti Táncszínház – Próbaterem

Tükörben

Nemzeti Táncszínház

2021-10-18 19:00 Nemzeti Táncszínház Nagyterem

Chaos | The Waves

Győri Balett

FlamenCorazónArte Táncszínház

Lippai Andrea, a Győri Balett egykori táncművésze 1991-ben fordult az akkor itthon még ismeretlen flamenco műfaja felé. Külföldi kurzusokon képezte magát, majd évek alatt kinevelte és megalapította a Latidos Együttest, amelynek 1998 és 2006 között szólistája, koreográfusa, művészeti vezetője volt. Célja a flamencót egyedi táncszínházi formában, élő zenei kísérettel beemelni a hazai táncszakmába. A Budai Várban, a Nemzeti Táncszínház akkori épületében Török Jolán igazgató felkérésére debütált először szóló estjével. 2006-tól mint FlamenCorazónArte Táncszínházi Közhasznú Egyesület folytatódik tevékenységük, minden évben újabb bemutatóval. Küzdelmes utat jártak be, de mára a flamenco a magyar táncélet részévé válhatott, és kivívta méltó helyét a szakmában. Harangozó Gyula-díjjal, Magyar Arany Érdemkereszttel ismerték el eddigi munkáját. 2014-től leánya, Pirók Zsófia Sevillában végzett táncművész vette át az együttes művészeti vezetését, aki koreográfusa és szólistája is a daraboknak.

Pirók Zsófia édesanyja együttesének kartáncosaként, majd szólistájaként a Nemzeti Színház budai vári színpadán nevelkedett bele a táncszakmába. Később flamenco képesítést a Spanyol Királyság oktatási rendszerében a Conservatorio Profesional de Danza intézményében szerzett, az iskola első külföldi diákjaként. 2014-ben a Fülöp Viktor táncművészeti ösztöndíj elnyerésének gyümölcseként született meg önálló estje, amellyel a spanyolországi színpadok után itthon már alkotóként is debütált. Azóta minden évben új előadása készült. A Nemzeti Táncszínház szervezésében bemutatkozott a Nemzeti Színház Gobbi Hilda Színpadán, számos vidéki helyszínen, nyitó estje volt a V4 CONNECTS konferenciának, legutóbbi előadása pedig a Nemzeti Táncszínházzal közös produkcióként jött létre. Előadásai szakmai minőségét a Spanyol Nagykövetség és a budapesti Cervantes Intézet is nevének hozzájárulásával támogatja.

 

Az együttes tagjai:

Alapító, elnök, igazgató, táncművész: Lippai Andrea
Alelnök, művészeti vezető, koreográfus, táncművész: Pirók Zsófia
Gitár: Alex Torres
Ütőhangszerek: Tar Gergely
A FlamenCorazónArte Táncszínház produkciónként más-más társulati felállásban, vendégművészekkel dolgozik.Aktuális előadások

Naplegenda

2021-12-08 19:00 / MÜPA - Fesztivál Színház

Naplegenda

Magyar Állami Népi Együttes - Hagyományok Háza

Támogatók