2022-05-24 19:00 Nemzeti Táncszínház Nagyterem

Bemutató - Re-naissance

Kovács Gerzson Péter - TranzDanz

2022-05-26 19:00 Nemzeti Táncszínház Nagyterem

Budapesti bemutató - Sólyomének / Sokolova pesma

KOLO - Szerbia Néptánc- és Népzenei Együttese

2022-05-27 10:00 Nemzeti Táncszínház – Kamaraterem

Ringató foglalkozás – Vedd ölbe, ringasd, énekelj!

Gáll Viktória Emese

Budapest Táncfesztivál 2022

BUDAPEST TÁNCFESZTIVÁL

Külföldi és hazai művészek a tánc legrangosabb ünnepén a Nemzeti Táncszínházban
2022. április 28. - május 11.

Két hét tömény táncművészet: két helyszín, három neves külföldi együttes, nívós hazai előadások, egy táncritkaság, és a tánc világnapja. Ezt nyújtja a közönségnek a Budapest Táncfesztivál egy mondatba sűrítve. Ráadásul ez az év duplán számít: fesztivállal kezdett és zár a huszadik évét ünneplő Nemzeti Táncszínház, a táncünnep szervezője és házigazdája.

A Nemzeti Táncszínház kétségkívül erős évadot tudhat maga mögött, és mielőtt befejezné, érkezik a hab a tortán, azaz a Budapest Táncfesztivál.

Mindjárt a megnyitó maga a csoda: április 28-án a Martha Graham Dance Company előadását élvezhetjük, egyenesen New Yorkból. A tánc Picassojaként ismert művész, Martha Graham mára ikonikussá vált koreográfiját, újra értelmezését hozza a táncegyüttes: az est során újraéled az 1935-ben készült, majd évtizedekig elveszettnek hitt Panorama című Graham-munka egy részlete, Norman Lloyd eredeti zeneművére. Külön öröm, hogy a new yorki társulattal érkező balettmester a Magyar Táncművészeti Egyetem növendékeinek közreműködésével állítja a Müpa színpadára az izgalmasnak ígérkező produkciót.

A nyitány másnapja egyben a tánc világnapja, amelynek ünneplése idén is emlékezetesnek ígérkezik: közös Gálaműsorra készül a Magyar Táncművészek Szövetsége és a Nemzeti Táncszínház, a program része a művészeti produkciók mellett a teljes szakma ünneplése: díjat kapnak növendékek, befutott művészek, táncpedagógusok, neves alkotók. 

Május 7-én Dresden Frankfurt Dance Company lép színpadra a Nemzeti Táncszínház nagyszínpadán. Napjaink egyik legnevesebb táncegyüttese Hollow Bones című Jacopo Godani koreográfiával érkezik, amely egy tánc - összegzés: a művészeti vezető sajátos rendező látásmódjának, a klasszikus balett-technikához való hozzáállásának és széleskörű koreográfiai kutatásainak eredménye. 

Május 1-jén az Inversedance-Fodor Zoltán Társulat H O M E című előadásának ősbemutatóját láthatja a közönség, mely Anh Ngoc Nguyen, vietnámi koreográfus személyes vallomása a világunkban zajló és mindannyiunkát érintő folyamatokról.

Május 5-én a The four seasons / Ha a világ enyém lenne címmel egy különleges, olasz-magyar kétrészes est érkezik a Táncszínházba. Az előadás első részében Vivaldi világhírű műve A négy évszak zenéje csendül fel, melyhez vizuális látványt a firenzei Compagnia Opus Ballet társulata nyújt, ezt követően pedig a Budapest Táncszínház előadásában, Földi Béla koreográfiája elevenedik meg.

Május 10-én és 11-én a franciaországi Malandain Ballett Biarritz La Pastorale című klasszikus balett alapokra építő, de a kortárs nyelven megszólaló táncelőadásával zárul a fesztivál. A mű Ludwig van Beethoven születésének 250. évfordulója alkalmából készült, és alapjául a zeneszerző derűs, idilli és természetdicsőítő 6. szimfóniája szolgált.

A neves külföldi együttesek mellett, tekintélyes múltú magyar társulatok és kisebb kamaraprodukciók is lehetőséget kapnak a fesztiválon. Május 3-án a Győri Balett megrázó és drámai erejű Ne bánts! című előadásával érkezi a Táncszínházba. A máig sokszor tabunak számító családon belüli erőszak témáját körüljáró darabot, most először láthatják a Táncszínház új épületében. Továbbá újdonságként idén bemutatkozik a Nemzeti Táncszínházban a Budapesti Operettszínház Balettegyüttese is. Május 2-án a Korhatár nélkül című előadásban körbetáncolják a balett világát a Hattyúk tavától a Mosoly országán át, egészen a kortárs balett koreográfiákig. A Kisteremben a Feledi János - Feledi Project az emberi létet alapvető eseményeire választ kereső TestTérKép című előadása tekinthető meg, valamint egy mindig különlegesben gondolkodó alkotó, Fehér Ferenc várja a közönséget, a Hakuna Matata című darabjával.

Támogatók
hirek / mutat / index